Feedback k esejům

Update, 26. září 2015: Vytvořil jsem automatizovaný systém, který vás propojí s jedním z ostatních zahraničních studentů, kteří vám poskytnou zpětnou vazbu! Instrukce níže jsou částečně aktualizované; ozvěte se mi, pokud by nefungovaly.


Update, 25. září 2015: Kvůli nabitému závěrečnému semestru přestávám stíhat poskytování zpětné vazby. Svou nabídku tedy pozastavuji na neurčito. Pokud mi svůj esej pošlete, nemůžu slíbit detailní feedback ani rychlou odpověď. Jako alternativu doporučuji oxbridge.sk.


Update, 27. září 2014: Shrnul jsem statistiku za první měsíc a nejčastější rady k esejům. Další rady naleznete v souhrnném článku za školní rok 2014/15.

Konec prázdnin je ideální příležitost pro první draft svého personal statementu, pokud se hlásíte do Británie, nebo své hlavní Common Application eseje, pokud se hlásíte do USA. Pošlete mi ho a já vám k němu dám zpětnou vazbu!

Kdo jsem
Jsem student kognitivních věd na Yale College, stipendista Nadace Zdeňka Bakaly i Kellner Family Foundation a ko-administrátor stránky Studuj v zahraničí. Mám zkušenosti s úspěšným přijímacím řízením o bakalářské studium v USA a v Británii. Mám za sebou také řadu předmětů, které kladly důraz na schopnost psát, psaní zlepšovat, a poskytovat užitečnou zpětnou vazbu ostatním. Prosím, tykejte mi!

Proč?
Zaprvé: Pokud jste z české školy, s největší pravděpodobností jste nikdy nepsali nic podobného zámořskému přijímacímu eseji. Zpětná vazba vám pomůže získat požadovanou úroveň a sebejistotu.

Zadruhé, psaní zraje; nikdo nedokáže "vyklepnout" ideální esej na první dobrou, obzvlášť s malou praxí a v cizím jazyce.

“The first draft of anything is shit.”
― Ernest Hemingway

“Spontaneous is what you get after the seventeenth draft.”
― John Ciardi

Co za to?
Požádám vás o zpětnou vazbu ke své zpětné vazbě 🙂 Nedělám si legraci: mám pro ten účel připravený formulář.

Jak vypadá dobrý esej?
Složitá otázka! Dobrý esej je, mimo jiné:

  • inteligentní
  • dobře čitelný (tj. jasná vyjádření, vhodně vybraná slova, žádná nekonečná souvětí)
  • konkrétní (tj. abstrakce podpoří konkrétními příklady)
  • logicky a jasné strukturovaný (tj. jasně rozdělené odstavce, každý odstavec plní jedinou a jasně definovanou roli, celý esej vyjadřuje jasnou myšlenku či myšlenky)
  • formálně (tj. gramaticky a stylisticky) bezchybný

Tato kritéria jsou orientační. Není ale náhodou, že bezchybnost uvádím až na posledním místě: ke kvalitě eseje rozhodně nestačí gramaticky správná angličtina plná komplikovaných slov. (Naopak, zbytečně komplikovaná slova jsou stylistickou chybou.)

Jak a kam mám svůj esej poslat?
Osobně preferuji, pokud svůj esej napíšete a nasdílíte v Google Docs.

Proč Google Docs?
Protože jsem sobecký a Google Docs jsou pro mě pohodlnější - ačkoli pokud si na ně zvyknete, budou pohodlnější i pro vás.

  1. V Google Docs je pro všechny jednoduché komentovat, na komentáře odpovídat, a dělat korekce.
  2. K otevření vašeho eseje mi stačí jedno kliknutí v prohlížeči; esej zakomentuji a jsem hotov. (Zato Wordová příloha pro mě znamená stáhnout soubor, otevřít jej, vložit do něj komentáře, uložit, přiložit k odpovědi a poslat zpátky.)
  3. Je pro vás jednoduché komentáře implementovat a vyžádat si zpětnou vazbu k další verzi.
  4. Je pro vás (a pro mě) jednoduché poslat svůj esej k revizi dalšímu člověku.

Jak?
Budete potřebovat Google účet a aktivní službu Google Drive. Desktopovou aplikaci nepotřebujete. (Za zmínku ale stojí, že používání Drive a dalších cloudových aplikací je vhodný způsob, jak zálohovat svá data.) Jakmile máte přístup ke svému Google Drive online:

  1. Vytvořte dokument;
  2. Výstižně jej pojmenujte (např. "UCAS Personal Statement, German & Philosophy");
  3. Klikněte na tlačítko "Share";
  4. Do "Invite people" vložte simon.podhajsky@gmail.com a stiskněte Send.
  5. Důležité: Znovu klikněte na tlačítko "Share" a v pravém dolním rohu dialogu klikněte na Advanced. Změňte mou roli na "Owner". To je nutné k tomu, aby automatizovaný systém fungoval.

Prosím, neposílejte mi odkaz na .docx dokument, který jste na Google Drive nahráli. Pokud jste svůj esej napsali ve Wordu, zkopírujte a vložte jeho text do nového Google Dokumentu. Díky.

Nedaří se? Zkuste obrázkový návod.

Co když mohu psát jen offline?
Pokud je váš počítač alespoň někdy online, Google Drive lze nastavit pro offline práci, která se při příštím připojení synchronizuje.

Pokud píšete na stroji, který se nikdy na internet nepřipojuje, a jediný přístup k internetu máte v knihovně či ve škole, stále můžete svou práci, popř. svůj další draft zkopírovat do Google dokumentu.

V nejhorším případě můžete svůj dokument poslat na simon.podhajsky+uni@gmail.com, ale moje reakce bude v tom případě pomalejší.

Kdy ti mám svůj esej poslat?
Co nejdříve! Ale v nejhorším případě nejpozději týden předtím, než jej musíte odeslat. Rád vám pomůžu, ale nemohu na povel opustit své studium a další povinnosti jen proto, že váš esej je potřeba o půlnoci odeslat a zítra už bude na zpětnou vazbu pozdě.

Kam jinam se obrátit?
Pokud vám zpětná vazba z jakéhokoli důvodu nesedí, nezoufejte. Zdroje tu jsou!

Pokud se tak stane, nebudu si to brát osobně - ale dejte mi prosím vědět, kde byl problém, abych věděl, jak se jej v budoucnosti vyvarovat. Díky!